فصول سال
فصول سال
بهـاراگر فصل را عبارت از موجود زنده فرض کنیم پائیز و زمستان و تابستان به منزله جسم و بهار جان و روان او است در آغاز بهار همانطور که طفل شروع به رشد میکند زمین و پیکر انسان آماده تقویت و ترمیم میشود و با نشاط میگردد در بهار بر اثر کم شدن حرارت کافی از خورشید بلغم افزایش مییابد و منافذ بدن آماده تبادل یا جبران کمبود عرق میشود باد به آرامی میوزد، خوراکهای این ماه از سرخ کردنی یا گوشت بریان بهتر است باشد در آغاز گرما دستور بهداشتی مرکب از بیست گرم رازیانه و پوست هلیله زرد و شکر سفید در سه روز ناشتا مصرف میشود. فصل تابستان آغاز این ماه استیلای بلغم رفته و صفرا میآورد و از عامل صفرازا مثل چربی، گرمی و عوامل خشکیزا باید جلوگیری کرد منافذ بدن باز میشود و تعریق به سادگی انجام میگیرد که ورزش زیاد بدن را لاغر میکند مصرف گوشت حیوان چون کیفیت آسان از نظر دفع سموم به واسطه عرق فراوان ندارد در این زمان مناسب نیست برای جبران دفع مایعات بدن از میوهجات و سبزیهای خنک و شیرخشت میتوان استفاده کرد خوردن ترشیها نیز جهت دفع صفرا مفید است خیار چنبر( حامل اشعه رادیواکتیو) ، آب سرد صبحگاهی سبب سرد شدن بدن به واسطه عکسالعمل نسبت به معده میشود و کمک به طبیعت در مبارزه با گرمی است و سبب تحریک غدد ترشحی میگردد، در اثر خوردن آب بعد از غذا اشکال هضم ایجاد میشود در اواخر تابستان به واسطه گرما اشتهای زیادی به غذا پیدا نمیشود. به جهت خنکی هوا اشتهای زیادی به غذا پیدا میشود، در شب به جهت خنکی هوا اشتها کاملاً مهیا است و هوای سرد شب زمینه سرماخوردگی را فراهم مینماید که نیاز به استراحت دارد و از بخور گشنیز و عناب استفاده میگردد به طور کلی در آخر این فصل مزاج بدن در ضعف آشکار و اشتهای زیاد نیاز بدن است و با غلبه خشکی مزاج ، اختلالات روحی و روانی افزایشمییابد . فصل پائیز در اول فصل پائیز که به واسطه برودت هوا بلغم کمی باقی مانده و صفرا از طغیان افتاده سودا غالب میشود و به واسطه خنکی شبها و افزایش صفرا وارد خون میشود در این فصل املاح وارد شده به بدن به صورت رسوب (سودا) قلیائی که شور و تلخ است در میآید و ترشی خون کم میشود مصرف مسهل برای دفع مواد زائد خون ضرورت پیدا میکند و به جهت حفظ تعادل خون و جبران کمبود ترشی آن خوردن شیرینی جات لازم است ضرورت مصرف شیر و ترکیبات ویتامین ب در تجمع صفرا بیشتر است با خوردن خیار چنبر و خربزههای شهری که حامل اشعه هستند و چون مسامات ( منافذ) بدن بسته است اشعه ماوراء بنفش کمتر به بدن میرسد، بدن مستعد تب و لرز میشود و بر عکس غذای لطیف و گوشت حیوان مفید است نیمه پائیز که اعصاب بدن و گیاهان در حال آرامش هستند خوردن چربی و تحریک بدن با غذاهای چرب آن را از مصونیت برخوردار میکند و از تأثیر برودت هوا با گرمی بدن تا حدی جلوگیری مینماید بطور کلی خوردن میوههای ترش قبل از غذا و شیرین بعد از غذا مفید است خوردن آب زیاد اعصاب را سست میکند و مواد خوابآور هم مثل تره تیزک و کرفس برضعف میافزاید آشامیدن آب گرم در صبح ضربان قلب را زیاد میکند و اعصاب را تقویت مینماید و جریان خون را کم میکند احشاء را نرم و اشتها را زیاد و هضم را آسان مینماید این عمل در آخر پائیز تجویزمیشود . فصل زمستان درآغاز هم که بادهای شدید میوزد عصبیت و فشار خون کمتر و زکام و امراض حاصل از سودا بیشتر میشود، غذاهای بالقوه گرم و ویتامینهای ب مفید است تحریک جنسی یا تحریک هیپوفیز و اعصاب تمام بدن را مشغول میسازد و با هر نزدیکی ذرهای از بدن از نظر مادی و الکتریکی تغییر و تحول مییابد و در صورت افزایش بلغم اگر جایگزینی آن مناسب باشد از سستی اواخر و نیمه زمستان و اوایل بهار جلوگیری میکند و خود دافع بلغم است مصرف مواد املاحدار مثل کرفس و محتوی فسفر و ید مثل شاهی و انواع تره از خشکی و سردی کاسته و ایجاد تعرق و تحریک ترشح غدد و افزایش حرارت سبب نرم شدن استخوانها و ضد عفونی کردن احشاء میشود مالیدن روغن و ماساژ شکم و استخوانها درحال استراحت با روغنهای شب بو، زیتون،گل سرخ، به تقویت هاضمه و استخوان کمک میکند سیر، نیز مصرفش هفتهای یکبار( شبهای شنبه) مستحب است و درفصل افزایش بلغم و هنگام فشار خون تجویز میشود مواد سرد در ماههای آخر نافع است.
فصول سال
فصول سال
بهـاراگر فصل را عبارت از موجود زنده فرض کنیم پائیز و زمستان و تابستان به منزله جسم و بهار جان و روان او است در آغاز بهار همانطور که طفل شروع به رشد میکند زمین و پیکر انسان آماده تقویت و ترمیم میشود و با نشاط میگردد در بهار بر اثر کم شدن حرارت کافی از خورشید بلغم افزایش مییابد و منافذ بدن آماده تبادل یا جبران کمبود عرق میشود باد به آرامی میوزد، خوراکهای این ماه از سرخ کردنی یا گوشت بریان بهتر است باشد در آغاز گرما دستور بهداشتی مرکب از بیست گرم رازیانه و پوست هلیله زرد و شکر سفید در سه روز ناشتا مصرف میشود.
فصل تابستان
آغاز این ماه استیلای بلغم رفته و صفرا میآورد و از عامل صفرازا مثل چربی، گرمی و عوامل خشکیزا باید جلوگیری کرد منافذ بدن باز میشود و تعریق به سادگی انجام میگیرد که ورزش زیاد بدن را لاغر میکند مصرف گوشت حیوان چون کیفیت آسان از نظر دفع سموم به واسطه عرق فراوان ندارد در این زمان مناسب نیست برای جبران دفع مایعات بدن از میوهجات و سبزیهای خنک و شیرخشت میتوان استفاده کرد خوردن ترشیها نیز جهت دفع صفرا مفید است خیار چنبر( حامل اشعه رادیواکتیو) ، آب سرد صبحگاهی سبب سرد شدن بدن به واسطه عکسالعمل نسبت به معده میشود و کمک به طبیعت در مبارزه با گرمی است و سبب تحریک غدد ترشحی میگردد، در اثر خوردن آب بعد از غذا اشکال هضم ایجاد میشود
در اواخر تابستان به واسطه گرما اشتهای زیادی به غذا پیدا نمیشود.
به جهت خنکی هوا اشتهای زیادی به غذا پیدا میشود، در شب به جهت خنکی هوا اشتها کاملاً مهیا است و هوای سرد شب زمینه سرماخوردگی را فراهم مینماید که نیاز به استراحت دارد و از بخور گشنیز و عناب استفاده میگردد به طور کلی در آخر این فصل مزاج بدن در ضعف آشکار و اشتهای زیاد نیاز بدن است و با غلبه خشکی مزاج ، اختلالات روحی و روانی افزایشمییابد .
فصل پائیز
در اول فصل پائیز که به واسطه برودت هوا بلغم کمی باقی مانده و صفرا از طغیان افتاده سودا غالب میشود و به واسطه خنکی شبها و افزایش صفرا وارد خون میشود در این فصل املاح وارد شده به بدن به صورت رسوب (سودا) قلیائی که شور و تلخ است در میآید و ترشی خون کم میشود مصرف مسهل برای دفع مواد زائد خون ضرورت پیدا میکند و به جهت حفظ تعادل خون و جبران کمبود ترشی آن خوردن شیرینی جات لازم است ضرورت مصرف شیر و ترکیبات ویتامین ب در تجمع صفرا بیشتر است با خوردن خیار چنبر و خربزههای شهری که حامل اشعه هستند و چون مسامات ( منافذ) بدن بسته است اشعه ماوراء بنفش کمتر به بدن میرسد، بدن مستعد تب و لرز میشود و بر عکس غذای لطیف و گوشت حیوان مفید است نیمه پائیز که اعصاب بدن و گیاهان در حال آرامش هستند خوردن چربی و تحریک بدن با غذاهای چرب آن را از مصونیت برخوردار میکند و از تأثیر برودت هوا با گرمی بدن تا حدی جلوگیری مینماید بطور کلی خوردن میوههای ترش قبل از غذا و شیرین بعد از غذا مفید است خوردن آب زیاد اعصاب را سست میکند و مواد خوابآور هم مثل تره تیزک و کرفس برضعف میافزاید آشامیدن آب گرم در صبح ضربان قلب را زیاد میکند و اعصاب را تقویت مینماید و جریان خون را کم میکند احشاء را نرم و اشتها را زیاد و هضم را آسان مینماید این عمل در آخر پائیز تجویزمیشود .
فصل زمستان
درآغاز هم که بادهای شدید میوزد عصبیت و فشار خون کمتر و زکام و امراض حاصل از سودا بیشتر میشود، غذاهای بالقوه گرم و ویتامینهای ب مفید است تحریک جنسی یا تحریک هیپوفیز و اعصاب تمام بدن را مشغول میسازد و با هر نزدیکی ذرهای از بدن از نظر مادی و الکتریکی تغییر و تحول مییابد و در صورت افزایش بلغم اگر جایگزینی آن مناسب باشد از سستی اواخر و نیمه زمستان و اوایل بهار جلوگیری میکند و خود دافع بلغم است مصرف مواد املاحدار مثل کرفس و محتوی فسفر و ید مثل شاهی و انواع تره از خشکی و سردی کاسته و ایجاد تعرق و تحریک ترشح غدد و افزایش حرارت سبب نرم شدن استخوانها و ضد عفونی کردن احشاء میشود مالیدن روغن و ماساژ شکم و استخوانها درحال استراحت با روغنهای شب بو، زیتون،گل سرخ، به تقویت هاضمه و استخوان کمک میکند سیر، نیز مصرفش هفتهای یکبار( شبهای شنبه) مستحب است و درفصل افزایش بلغم و هنگام فشار خون تجویز میشود مواد سرد در ماههای آخر نافع است.
اسفند ماه( شباط)
اسفند ماه( شباط)
در این ماه بادهای مختلف میوزد و اواخر آن کم کم علفها سر از خاک بیرون میآورند و باران افزایش مییابد و در زیر درختان جاری شده و آب در آنها جمع میشود در این هنگام خوردن سیر و پیاز، گوشت پرندگان و صید و میوهجات خشک مؤثر است و از خوردن شیرینی باید کم کرد و حرکت زیاد و ورزش و مجامعت مفید است.
بهمن ماه( کانون آخر)
بهمن ماه( کانون آخر)
مزاج بلغم در این ماه توآم با سردی و رطوبت است گرمی مانند سیر و پیاز کوهی، کرفس و تره تیزک برای دستگاههای داخلی مفید است استحمام در اول روز و ماساژ بدن با روغنهای خوشبو( نسترن) و مجامعت خوب است، از شیرینیجات و ماهی تازه و شیر و لبنیات زیاد باید پرهیز کرد.
دی ماه( کانون اول)
دی ماه( کانون اول)
بادهای تند دراین ماه با سرما زیاد میشود از خوردن خوراکیهای سرد باید پرهیز کرد و بجای آن آب ولرم صبحگاهی وغذاهایگرم شده وگرمیها استفاده میشود از فصد وحجامت بهتر است خودداری نمود.